Fødevarer og urter, der øger testosteron og reducerer østrogen

Testosteron er hormonet, der ofte betragtes som det “mandlige” hormon, der produceres i mandlige testikler, de kvindelige æggestokke og binyrene fra begge køn, der delvist er ansvarlige for kroppens muskulatur og libido. Kost kan påvirke kroppens produktion af testosteron, som det kan bruge visse urter. Estrogen, det primære “kvindelige” hormon, hæmmer kroppens produktion af testosteron. Derfor kan fødevarer og urter, som reducerer østrogenniveauerne indirekte, også fremme øget testosteronniveau. Tjek med din læge, hvis du har bekymringer over testosteronniveauet, og inden du forsøger at behandle dig selv, især hvis du har andre sundhedsmæssige problemer.

Fed

For at fremme testosteronproduktionen anbefaler forskerne en diæt på mindst 30 procent fedt. Enumættede fedtstoffer og mættede fedtstoffer har været forbundet med øget testosteronproduktion, selv om flerumættet fedt ikke har det. Mens stigende mættede fedtstoffer i ens kost ikke generelt anbefales på grund af relaterede sundhedsrisici, såsom hjertesygdomme, har mono-umættede fedtstoffer ikke sådanne sundhedsrisici forbundet med dem. Fødevarer højt i enumættede fedtstoffer omfatter mandler, pistacienødder, frø, avocado, yoghurt, oliven og olivenolie. Omega-3 fedtsyrer spiller en vigtig rolle i testosteronproduktionen og er beskrevet i Ori Hofmeklers “The Anti-Estrogenic Diet” som østrogen-sænkende næringsstoffer. Sardiner og andre fede fisk samt hørfrø, græskarfrø, valnødder og rapsolie er alle højt i omega-3 fedtsyrer.

Protein-Carb-forhold

Animalske proteinkilder såsom oksekød har været forbundet med højere testosteronniveauer end vegetariske proteinkilder. Hvad angår forholdet mellem protein og de andre makronæringsstoffer, er der dog generelt forbundet med højt proteinindhold med reduceret testosteronniveau, uanset proteinkilden. En 1987 “Life Sciences” undersøgelse viste, at mænd på en kulhydrat diæt i 10 dage havde konsekvent højere testosteronindlæsninger end mænd på en højprotein kost i samme tid. Konsensus blandt ernæringseksperter og personlige trænere er, at det ideelle forhold mellem kulhydrater og protein til at holde testosteronniveauerne højt er ca. 2: 1.

Vitaminer & Mineraler

Vitamin og mineral, der er mest gavnlige for testosteronproduktionen, er vitamin B og zink. B-vitaminerne bidrager til testosteronproduktion og hjælper med absorption af zink. Zinkmangler er forbundet med reduceret testosteronproduktion. Fødevarer med højt indhold af B-vitaminer omfatter avocadoer, æg, vandmeloner, bananer og hindbær. Fødevarer med højt indhold af zink inkluderer kylling, lam, østers, sesam, græskarfrø, jordnødder og kakaopulver.

Urter

Horny geitræs er bredt markedsført for sin evne til at øge testosteronniveauerne, men ifølge Langone Medical Center ved New York University er den undersøgelse, der er nævnt for at sikkerhedskopiere disse påstande, i bedste fald utilstrækkelig. Andre urter rapporterede at øge total eller fri testosteronniveau trods en fremherskende mangel på understøttende beviser omfatter maca og havre halm. Hvidløg indeholder dog et stof kaldet allicin, der har vist sig at hæve testosteronniveauerne. I februar 2009-udgaven af ​​”Biologi of Reproduction” blev den kinesiske urteprunella vulgaris, mere almindeligt kendt som selvhelbredende, fundet at have antiøstrogeniske egenskaber. Spørg din læge, før du prøver urtebehandlinger.