Hvordan øger jeg serotonin & dopaminniveauer?

Hjernen er et komplekst system af neuroner, der kommunikerer gennem frigivelse og optagelse af kemikalier kendt som neurotransmittere. To af disse neurotransmittere serotonin og dopamin spiller en vigtig rolle i reguleringen af ​​humør, søvn, appetit, bevægelse og kropsholdning. Medikamenter som antidepressiva virker ved at forhindre neurotonernes optagelse af serotonin, holde mere af det tilgængeligt i hjernen for at forbedre humøret og lindre symptomer på depression. Dopamin spiller også en rolle i humør, især evnen til at opleve lyst, såvel som andre følelser. Heldigvis kan du lave livsstilsændringer, der kan øge serotonin- og dopaminniveauet.

Engagere i regelmæssig fysisk aktivitet i mindst 30 minutter fem dage om ugen. National Institutes of Health forklarer, at motion har fundet konsekvent i flere undersøgelser for at forbedre humøret. Det tilføjer, at dette sandsynligvis skyldes en forbedret funktion af serotonin i hjernen. Regelmæssig motion øger mængden af ​​tryptophan, som er en forløber for serotonin. Denne effekt fortsætter, efter at øvelsen er gennemført, hvilket tyder på, at serotoninniveauet også forbliver øget i hjernen.

Forøg din eksponering for stærkt lys. En 1983 undersøgelse udført ved The Massachusetts Institute of Technology fandt, at laboratoriedyr udsat for stærkt lys havde højere niveauer af dopamin i øjets nethinden. Desuden forklares en 2007-artikel skrevet af Simon N. Young fra McGill University og offentliggjort i “Journal of Psychiatry and Neuroscience”, at flere undersøgelser har vist, at eksponering for stærkt lys som sollys øger serotoninniveauet i hjernen. I tidligere generationer blev meget af arbejdet udført i form af landbrug. Nu er folk generelt indendørs, når de arbejder, og dette korrelerer med et øget antal individer, der får behandling for depression.

Engagere i aktiviteter, der gør dig glad. En 2007-artikel skrevet af Simon N. Young fra McGill University og offentliggjort i “Journal of Psychiatry and Neuroscience” citerer et studie fra 2002, der fandt en sammenhæng mellem rapporterede niveauer af lykke og mængden af ​​serotonin hjernen syntetiserer. Dette tyder på, at selvpålagte ændringer i humør kan øge niveauet af serotonin. At tage skridt til at gøre dig selv lykkeligere indbefatter hengivne dine yndlingsbegivenheder og kan også omfatte at søge professionel hjælp i form af psykoterapi.

Spis en kost, der omfatter fødevarer, der er rigtige på dopaminprecursorer, og undgå fødevarer, der påvirker dopaminniveauet negativt. Fødevarer, der indeholder dopaminprecursorer, omfatter mandler, avocadoer, mejeriprodukter og græskarfrø. Disse fødevarer indeholder aminosyrer, som hjernen bruger til at producere dopamin, ifølge Integrative Psychiatry. Spis en sundere kost, der omfatter disse fødevarer og reducerer eller eliminerer dit forbrug af højtforarbejdede fødevarer med højt indhold af sukker og mættede fedtstoffer.

Lær at håndtere stress effektivt. Teknikker som guidet billeddannelse og meditation kan hjælpe dig med at lære at håndtere stress i dit liv med mindre indvirkning på dit helbred. Ifølge Integrativ Psykiatri udtømmer stress dopamin fra hjernen. Derudover har stress ofte en negativ påvirkning på humør og søvnmønstre, hvilket fører til mere stress og påvirker både dopamin og serotonin niveauer.