Sprænger mandler deres næringsværdi?

Stegende mandler øger deres smag og skaber en sprød tekstur – det gør også møtrikken nemmere at fordøje. Det anbefales dog at forbruge friske rå og usaltede nødder i stedet for den brændte sort, fordi de ofte brændes i usunde olier og saltes, ifølge Dr. Mehmet Oz, næstformand og professor i kirurgi ved Columbia University. Men ristede mandler kan være en sundere løsning. Når man sammenligner næringsværdierne for den rå mandel til den usaltede, tørrede ristede mandel, er forskellene mindre, hvilket tyder på en lille ændring i næringsværdien.

Kalorier

En ernæringsværdi, der er negativt påvirket af ristning, er kalorieindholdet. Kalorier er lidt højere i tørrede ristede mandler end i rå mandler. En 1 oz. Servering af ristede mandler indeholder 169 kalorier, mens den samme størrelse servering af rå mandler indeholder 163 kalorier. Selvom forskellen kun er lille, kan man øge de ekstra seks kalorier hver dag fra de ristede mandler i et år, kan give en vægt på 1/2 lb.

Protein og kulhydrater

Proteinet og kulhydraterne i mandler påvirkes ikke af ristningsprocessen. Imidlertid er fiberindholdet lidt mindre, når man sammenligner den ristede mandel med den rå mandel. En 1 oz. Servering af ristede mandler indeholder 3,1 g fiber, mens den rå indeholder 3,5 g. Fiber er et vigtigt næringsstof, som de fleste amerikanere ikke får nok af i deres kostvaner, ifølge den amerikanske dietetic Association. At vælge højere fiber fødevarer hjælper med at kontrollere appetitten, forbedrer tarmfunktionen og mindsker risikoen for hjertesygdomme.

Fed

Ristning af mandlen øger mandelens fedtindhold lidt sammenlignet med den rå mandel, hvilket er den sandsynlige årsag til stigningen i kalorieindholdet. En 1 oz. Servering af ristede mandler indeholder 15 g fedt, 1,1 g mættet fedt, 9,1 g monoumættet fedt og 3,7 g flerumættet fedt, mens den rå mandel indeholder 14 g total fedt, 1 g mættet fedt, 8,8 g monoumættet Fedt og 3,4 g flerumættet fedt.

Vitaminer og mineraler

Amandelens vitamin- og mineralindhold påvirkes også lidt af ristningsprocessen. Nogle næringsstoffer viser dog en stigning i mængder, mens andre er faldet. Den ristede mandel indeholder højere mængder jern, calcium, magnesium og folat sammenlignet med rå mandel. Imidlertid er vitamin E og fosforniveauet lidt faldet i den ristede mandel.