Sundhedsrisici fra plastikvandsledninger

Siden 1950’erne har plastikvandsledninger været det materiale, der vælges til rørlæggere og husbyggere. Lette at installere og økonomiske, plastikrør rør er almindeligvis lavet af polyvinylchlorid (PVC), chloreret polyvinylchlorid (CPVC) og polybutylen (PB). Sikkerhedshensyn omkring disse materialer har ført til udvikling af alternative materialer, såsom højdensitetspolyethylen (HDPE) og tværbundet polyethylen (PEX).

Polyvinylchlorid

En undersøgelse, der blev trykt i “Journal of Environmental Engineering”, viste, at installerede PVC-rør i boliger bygget før 1977 viste sig at udvaskes polyvinylchlorid i drikkevand i niveauer over det maksimalt tilladte forureningsniveau. Niveauer blev afprøvet ved afløbsrørsegmenter, hvor vand stagnerer. Undersøgelsen anbefaler installation af manuelle eller automatiske spyleventiler for at reducere koncentrationerne.

Phthlates

Centrene for sygdomskontrol (CDC) bemærker, at PVC indeholder phthalater, der kan udvaskes fra plast og i dyreforsøg viste evne til at forårsage skade på lever og reproduktive systemer. CDC advarer om, at kortsigtet eksponering for phthalater viser lille toksicitet hos voksne; dyreforsøg viser, at kontinuerlig eksponering for phthalater er toksisk, selv ved lave doser. Især behandler ikke spædbørn ftalater godt.

Sikkerhedsstandarder

Nyere plastik VVS komponenter er markeret for at vise, at de opfylder de nuværende standarder for drikkevand. Overensstemmende rør er stemplet med koderne NSF-PW eller NSF-61, hvilket sikrer, at disse rør opfylder American Standards Institute (ANSI) standarder for drikkevand eller drikkevand. Denne standard vurderer forurenende stoffer eller urenheder af materialer, der kommer i kontakt med drikkevand.

Fremstilling og bortskaffelse

Fremstilling og bortskaffelse af PVC skaber kraftige miljøgifter. Polyvinylchlorid, hovedbestanddelen af ​​PVC-rør, er klassificeret som et kendt humane kræftfremkaldende stof. Stabilisatorer og blødgørere, der anvendes i PVC-produktion, kan indeholde bly eller andre tungmetaller, og under forbrænding – frigives en almindelig form for bortskaffelse af saltsyre. Saltsyre er ætsende og kan forårsage åndedrætsskader. Dette er også et problem under opbygning af brande, hvor udsættelse for brændende PVC sætter brandmænd i fare.

Alternativer

Ifølge Global Development and Environment Institute på Tufts University har op til 70 procent af boliger i USA PVC-rør. Mange samfund flytter væk fra PVC-rør, og vælger i stedet at bruge HDPE eller PEX.