Tørrede shiitake svampe ernæring

Shiitake svampe er hjemmehørende i Kina og har været anvendt i traditionel medicin i mere end 6000 år. Omkring slutningen af ​​1990’erne begyndte forskerne at opdage stofferne i shiitakes med ansvar for deres antioxidant- og immunforstærkende fordele. Shiitakes er også en god kilde til kostfiber, vitaminer og mineraler.

Definition

Shiitake, også kaldet den kinesiske sorte svampe, er en stor, gylden til mørk brun champignon med en spisekur. Populær i asiatisk køkken i århundreder, det er blevet populært i USA, hvor det er tilføjet til salater, supper og pastaer. Det er også kødfuldt og smagfuldt nok til at blive anvendt som den primære ingrediens i sandwich. Tørrede shiitakes kan opbevares i fryseren i op til seks måneder.

Grundlæggende Ernæring

Processen med tørring af shiitake-svampen forbedrer den samlede næringsværdi. Et eksempel er vitamin D, der stiger fra 4 IE i en portion rå svampe til 26 IE, når den tørres. Nogle kilder siger, at shiitakes giver 19 procent af den daglige værdi (DV) af jern og 10 procent af DV af vitamin C, protein og fiber. Selvom disse værdier er korrekte, er de baseret på 226 gram svampe. En meget generøs serveringsstørrelse på fire shiitake-svampe vejer kun 15 gram. Fordi denne artikel indeholder næringsinformation for en serveringsstørrelse, vil værdierne være meget mindre. En servering har 44 kalorier, 3 procent DV af protein, 4 procent DV af totale kulhydrater og en ubetydelig mængde fedtstoffer og sukkerarter. Shiitakes er en stor kilde til kostfiber, en servering giver 7 procent af din daglige værdi.

Vitaminer

Shiitake er en ekstraordinær kilde til B-vitaminpantothensyre (B5), som er afgørende for kroppens evne til at omdanne mad til energi og producere essentielle fedtstoffer og neurotransmittere. Ud over at give 33 procent af DV af pantothensyre leverer shiitakes også andre B-vitaminer, herunder riboflavin (11 procent), niacin (11 procent), vitamin B6 (7 procent), folat (6 procent) og thiamin (3 procent DV). Svampene leverer også 1 procent af den daglige værdi af C-vitamin. Selvom en portion tørrede svampe giver 26 IE vitamin D, er det ikke nok at registrere som procent af DV.

Mineraler

Shiitakes er en stor kilde til essentielle mineraler, herunder kobber (39 procent), selen (10 procent) og mangan (9 procent DV). Du får også 8 procent af den daglige værdi af zink, 7 procent kalium, 5 procent magnesium og 1 procent jern.

Biokemiske fordele

Shiitakes indeholder flere biokemiske stoffer, herunder eritadenin, L-ergothionein og lentinan, der hjælper med at reducere kolesterol, arbejde som antioxidanter og øge immunsystemet. I marts 2003 udgave af Journal of Nutrition, Yasuhiko et al. Rapporterede, at eritadenin hjælper med at reducere kolesterol. Markove et al. Studerede L-ergothionein og rapporterede i april 2009-udgaven af ​​Free Radical Biology and Medicine, at det er en “potent antioxidant”, der nemt bruges på mobilniveau. Andre undersøgelser tyder på, at lentinan, som er en beta-glucan, stimulerer immunsystemet og har potentialet til at reducere væksten af ​​kræftceller.

Shiitake svampe indeholder naturlige stoffer kaldet puriner. De tjener vigtige funktioner i kroppen, men de bryder også ned for at danne urinsyre. Du bør begrænse dit forbrug af puriner, hvis du har nyreproblemer eller gigt.

Overvejelser